fbpx

Vad kan jag drabbas av på resan?

Afrika är världens näst största kontinent, både sett till yta och befolkningsmängd, belägen på andra sidan Medelhavet. Kontinenten är kanske inte känd som ett turistmål, även om det långsamt håller på att ändra sig. Afrika kan erbjuda i princip allting, sol och bad, safaris, kultur, fantastisk natur och till och med vintersport. Det som lockar mest är dock de vilda djuren och naturen – lejon, elefanter, gaseller, zebror, krokodiler, Viktoriafallen, Nilen… Listan kan göras oändlig.

Att resa runt i Afrika är inte fullt så enkelt som att resa runt i Europa och vaccinationer kommer för det mesta att krävas. Men det är inte på långa vägar så svårt som det kan verka och håller man sig till turistområdena så kommer man säkerligen inte att stöta på några större problem. Den variation och de fantastiska upplevelser som Afrika erbjuder gör det helt klart värt det.

Eventuella rekommendationer

Gula febern

Malariaprofylax

Meningokock

Rabies

Vid längre vistelser

Tyfoid

Asien är den största kontinenten, både sett till landmassa och befolkning. Det gör att det finns en otrolig bredd på kontinenten, och som turist kan man hitta nära nog allting här. Från metropoler som Hongkong och Tokyo till imponerande bergskedjor som Himalaya och allting däremellan. På kontinenten finns både extrem fattigdom och rikedom och modernitet som slår västvärlden på fingrarna. Vare sig man vill shoppa det senaste inom elektronik, sola på en badstrand eller uppleva en riktig äventyrssemester så går det att hitta i Asien. Allt detta, och också stora mängder fornlämningar, imponerande byggnadsverk och en kulturhistoria långt äldre än Europas. Att resa i Asien kan vara en omtumlande upplevelse, men i huvudsak i positiv bemärkelse.

Generella rekommendationer

Hepatit A

Hepatit B

Turistdiarré (Kolera)

Eventuella rekommendationer

Malariaprofylax

Meningokock

Rabies

Vid längre vistelser

Tyfoid

Meningokock

Centralamerika ligger inklämt mellan Sydamerika i söder å ena sidan och Nordamerika i norr å andra, vilket gör att länderna där lätt glöms bort. Rent teoretiskt hör Centralamerika till Nordamerika, men i praktiken brukar regionen ses som en egen enhet. Länderna där glöms lätt bort då i stället syd- och Nordamerika och Karibien tar all uppmärksamhet, men flera länder i Centralamerika är definitivt intressanta som turistmål, av en hel massa olika anledningar. Spännande natur, goda möjligheter till bad och vattensport samt lämningar från tiden före Columbus. I stället för Bahamas, Argentina, Mexiko eller Jamaica, prova på att se efter vad de olika centralamerikanska länderna har att erbjuda – du kommer inte att bli besviken!

Generella rekommendationer

Gula febern

Hepatit A

Eventuella rekommendationer

Hepatit B

Vid längre vistelser

Tyfoid

Malariaprofylax

Europa är både när och fjärran och här kan man uppleva allt från midnattssol och norrsken till solsemestrar, kultur och historia. Det finns mycket som man kan uppleva utan att behöva lämna Europas gränser. Trots att det är den minsta av jordens kontinenter är bredden imponerande, på alla sätt och vis. Sixtinska kapellet i Rom, Barça på Nou Camp, fjällvandring i Jotunheimen, festande på Ibiza… Vad man än har smak för så kan man hitta det i något av Europas alla länder.

Att det sedan är lätt att resa i Europa, speciellt inom Schengenområdet, gör inte saken sämre. Man behöver inte resa över halva jordklotet för att få en fantastisk semesterresa – det finns stora upplevelser och fantastiska resmål nästgårds! Den gamla världen som vi brukar kallas av amerikanerna har fortfarande oändligt mycket att erbjuda.

Generella rekommendationer

Grundskydd

TBE

Med Karibien avses de öar som ligger öster om det centralamerikanska fastlandet, välkända öar som Jamaica, Kuba, Bahamas med flera. Dessa öländer har under lång tid varit mycket populära turistmål, på grund av sitt behagliga klimat och sina vackra stränder. Karibien kallas ofta lite missvisande för Västindien i Sverige även om det är sant att öarna ligger väster om Indien.

För många vore en drömsemester att boka plats på ett lyxigt kryssningsfartyg och på så sätt besöka alla eller de flesta av regionens länder. Men det har definitivt sina fördelar att åka iväg på ”vanlig” semester till ett av länderna. Problemet där är att det är nästan omöjligt att välja, men lyckligtvis är det näst intill omöjligt att välja fel. I princip alla de Karibiska öländerna är perfekta för den som vill ha sol och bad, dykning och surf, även om de också har mer än så att erbjuda.

Generella rekommendationer

Hepatit A

Eventuella rekommendationer

Gula febern

Vid längre vistelser

Hepatit B

Tyfoid

Mellanöstern är ett område i Sydvästasien och Nordafrika. Eftersom det inte är någon världsdel utan en definition av ett historiskt och politiskt område så har det inga exakta landsgränser, men de länder som brukar räknas till Mellanöstern är Saudiarabien, Yemen, Oman, Förenade Arabemiraten, Qatar, Bahrain, Syrien, Libanon, Israel, Palestina, Egypten, Jordanien, Irak, Kuwait och Iran. Ibland räknar man också in Turkiet, Kaukasus, Afghanistan och/eller ett antal nordafrikanska stater som Libyen, Somalia och Sudan.

Ökenklimat dominerar i Mellanöstern, så är det sol och värme man söker på sin semester så kommer man garanterat att få sin dos av detta här. Det är dock inte bara sol man kan njuta av i Mellanöstern utan också en hel mängd fantastiska upplevelser med natur, kultur, arkitektur och mycket mer. I Mellanöstern hittar man allt från kamelridning till golf, från shopping till sandstränder.

Beroende på var du kommer ifrån, vart du ska, hur länge du tänker stanna och om du tillhör någon riskgrupp så kan rekommendationerna för vaccinationer skilja sig. Här hittar du information om vad som gäller för olika länder i Mellanöstern. Tänk på att vara ute i god tid när du ser över dina vaccinationer!

Eventuella rekommendationer

Malariaprofylax

Meningokock

Rabies

Vid längre vistelser

Tyfoid

Japansk encefalit

Till Nordamerika reser vi svenskar väldigt gärna, speciellt med tanke på att västvärldens stormakt USA lockar många turister. Men Nordamerika består av fler länder än enbart USA, här hittar du också stora länder som Kanada och Mexiko. Det är ganska lätt att resa runt i USA, och i Nordamerika, så länge du använder dig av buss eller bil. Tåget är också ett alternativ för många, men för att få den bästa turistupplevelsen bör man som turist välja att hyra en bil.

Ju längre söderut i den här världsdelen du kommer, desto viktigare blir det att se över sina vaccinationer och samtidigt skydda sig speciellt mot vissa sjukdomar. I Kanada är inte behovet lika stort, men i USA och framför allt Mexiko och andra sydliga länder är det viktigt att framför allt skydda sig mer.

Skydd mot Hepatit A och B är nödvändiga att ha i grunden, men vid besök i sydligare länder kan också malariatabletter vara aktuella. För vissa riskgrupper är det också viktigt att skydda sig mot bland annat kolera och rabies.

Intyg på vissa vaccinationer kan avkrävas i samband med t ex studier.

Generella rekommendationer

Hepatit A

Hepatit B

Eventuella rekommendationer

Malariaprofylax

Kolera

Rabies

Vid längre vistelser

Intyg på vissa vaccinationer

Oceanien täcker ett område som både är välbesökt och ganska oupptäckt av oss västerlänningar. Här kommer du få hjälp med både intressanta fakta och nyttig information om hur du behöver vaccinera dig när du besöker området. Oavsett om du besöker Tonga eller Australien så kan du vända dig hit för råd om hur du bör vaccinera dig innan du reser.

Oceanien består av mängder av öar, som enskilda eller tillsammans bildar nationer. Det är ett område som har varit populärt att resa till, framför allt Australien och beroende på vart du ska och om du tillhör en riskgrupp eller inte så är rekommendationerna för vaccinering olika. Klicka dig vidare till respektive resmål som du ska till för att ta del av information om vad som gäller för just den plats som du ska resa till. Genom bra förberedelser och goda kunskaper kommer din resa till Oceanien att bli precis som du vill att den ska vara!

Generella rekommendationer

Grundskydd

Intyg på vissa vaccinationer kan avkrävas i samband med t ex studier

Eventuella rekommendationer

Hepatit B

BCG

Japansk encefalit

Meningokock

I Sydamerika finns det en helt egen värld att uppleva. Det här är en världsdel med extremt skiftande natur, med allt från tropiska regnskogar till stora, breda slätter fyllda av gräs. Här hittar du också de makalösa, historiska byggnaderna och konstverken, som Machu Picchu, Nascalinjerna och den magnifika Jesusstatyn i Rio de Janeiro. Den moderna stadens puls finns också på kontinenten med flera stora städer som populära resmål för turister.

Oavsett om du är på väg att besöka den gamla svenskkolonin Saint-Barthélemy eller någon annan plats i denna underbara världsdel så finns det all anledning att se över sin vaccination. Här kommer du att hitta alla de råd, tips och rekommendationer som gäller för respektive land i Sydamerika för att du ska vara förberedd inför en semesterresa dit, eller om du exempelvis planerar att besöka Sommar-OS 2016. Vi har rekommendationerna som du kan använda dig av och samtidigt intressant information om själva destinationen.

Eventuella rekommendationer

Gula febern

Malariaprofylax

Meningokock

Rabies

BCG

Vid längre vistelser

Tyfoid