Jag har fått sms angående påfyllnad av tidigare vaccinering. När kan jag som senast ta min påfyllnadsdos?
Det beror på vilket vaccin det gäller. När det gäller de flesta vacciner, behöver man dock inte börja om.
Kan man boka tid för vaccination?
Svar: Vid vaccination gäller alltid drop in, oavsett mottagning och vaccination.
När kan jag boka tid?
Svar: Tidsbokning gäller endast vid hälsoundersökningar, provtagning samt läkarbesök.
På vilka mottagningar erbjuder ni läkarbesök?
Svar: Läkarbesök, hälsokontroller samt labb erbjuds endast på vår mottagning Stockholm Central. Övriga mottagningar i Sverige erbjuder INTE läkarbesök, hälsoundersökningar eller provtagning.
Hur går ett besök till?
Svar: Våra mottagningar har nummerlappssystem vilket betyder att vi tar alla kunder i tur och ordning. Om det är ditt första besök på Svea Vaccin ber vi er fylla i en hälsodeklaration.
Kan någon annan än ett barns vårdnadshavare (exempelvis morbror eller farmor) följa barnet till vaccinationsmottagningen?
Svar: Ja, tillsammans med en fullmakt ifylld av en förälder. Ta gärna med en hälsodeklaration som föräldern har fyllt i, för barnet. Barn som har fyllt 15 år får vaccinera sig utan medföljande vårdnadshavare.
Måste jag fylla i en hälsodeklaration trots att jag inte ska resa?
Svar: Ja, är det första besöket krävs det alltid en hälsodeklaration.
Om jag inte ska resa någonstans, vad skriver jag då på hälsodeklarationen?
Svar: Det går bra att lämna resesektionen blank.
Vad har ni för öppettider?
Svar: Vi hänvisar till respektive mottagnings sida för aktuella öppettider.
Var ligger mottagningarna?
Svar: Alla våra mottagningars adresser hittar ni under respektive mottagning på vår hemsida.
Vilka priser är det som gäller?
Svar: För att se våra priser, klicka här.
Vad har ni för åldersgräns gällande vaccination?
Svar: För närvarande gäller minst 9 månaders ålder. Däremot har vissa vaccinationer en åldersgräns på minst 1 år, hör med din närmsta Svea Vaccin Mottagning för mer information.
Fråga: Vilken tid är bäst att komma?
Svar: Kötiden varierar beroende på högsäsong och lågsäsong som varierar beroende på vaccin. Under våren (maj & juni) är det högt tryck på grund av TBE-vaccin, medan höst- och den senare delen av vintern generellt är lugnare tider hos oss. Vi ber våra kunder komma vid tillfälle som passar kunden bäst.
Är det lång väntetid?
Svar: Väntetiden är varierande beroende på högsäsong eller lågsäsong. Men oftast rör det sig kring 0-30 minuter. Vi ber våra kunder att ha tålamod med att vi är en medicinsk klinik och att det kan dröja lite innan det blir er tur. Vi arbetar så snabbt vi kan för att våra kunder ska få snabb, effektiv hjälp.
Kan ni se mina andra vaccinationer?
Svar: Vi kan endast se vaccinationer utförda på en Svea Vaccin mottagning. Alla våra mottagningar delar journalsystem vilket innebär att man kan vaccinera sig på den Svea Vaccin som finns tillgänglig.
Kan jag vaccinera mig om jag är förkyld?
Svar: Det går bra att vaccinera sig trots förkylning. Vi ber våra kunder avvakta med vaccination om de har feber.
Finns det några restriktioner efter vaccination?
Svar: Nej. Får man biverkningar i form av feber och trötthet, kan det vara bra att avvakta med träning eller liknande. I övrigt får man känna av hur man mår men man brukar oftast kunna leva på sitt liv som vanligt.
Jag äter läkemedel regelbundet, behöver jag nämna vilka?
Svar: Vi behöver veta vad de läkemedel du tar heter. Äter du kortison måste vi även veta dosen. Ibland måste behandlingen justeras för vaccination. I vissa fall behöver skyddet stärkas upp med extra vaccinationer, ibland avråds helt och hållet från vissa vaccinationer. Fråga den läkare som ansvarar för din behandling om detta.
Behöver jag ha med mig mina förra vaccinationskort?
Svar: Även om du bara har tagit någon enstaka dos för länge sedan kan det vara av värde att ta med sig sitt vaccinationskort. Det är inte alltid man behöver börja om, ibland kan man fortsätta att bygga på det som påbörjades.
Jag ska vaccinera mitt barn, behöver jag förbereda något?
Svar: Vi rekommenderar att du tar med dig barnets vaccinationskort från Barnhälsovårdscentralen (BVC). Detta underlättar anpassningen av vaccinationen, särskilt för barn under två år.
Vad finns det för biverkningar på vaccinationer?
Svar: Det finns två olika typer av vaccin, levande och avdödade. Ett levande vaccin betyder att det finns levande bakterier eller virus i, som är försvagade. Detta ges för att kroppen ska kunna skapa egna antikroppar mot den. Biverkningarna kan komma efter 7-14 dagar i form av feber, trötthet, huvudvärk och allmän sjukdomskänsla.
Avdödade vaccin är avdödade bakterier och virus som ges för att stimulera kroppens egna immunsvar och hjälper kroppen skapa antikroppar. Dessa kan ge biverkningar samma kväll, dagen därpå eller efter några dagar. Biverkningarna kan komma i form av feber, trötthet, huvudvärk och allmän sjukdomskänsla.
Vilka vaccinationer erbjuder ni?
Svar: Ni kan se vilka vaccin vi erbjuder här.
Var ger man vaccinet?
Svar: Vi vaccinerar i överarmen i deltoideus maximus muskeln, vi brukar be kunden sitta med handen på höften så området vi ger vaccinationen i syns tydligt. På mindre barn ger vi vaccinationen i låret då muskeln är större där.
Hur tar jag Dukoral?
Svar: Dukoral är ett vaccin som tas oralt dvs. man dricker det. Man påbörjar doseringen senast två veckor innan avresa. Första dosen tas och därefter väntar man en vecka innan man tar nästa dos. För barn mellan två-sex år rekommenderas det att man tar tre doser och därmed påbörjar doseringen minst tre veckor innan avresa.
Kan jag köpa med Dukoral/Vivotif till min partner?
Svar: För att köpa Dukoral eller Vivotif till någon annan än dig själv eller ditt minderåriga barn krävs personens legitimation, ifiylld hälsodeklaration samt fullmakt som du kan ladda ner här.
Går det bra att kombinera flera olika vaccinationer?
Svar: De flesta vaccinationerna går bra att kombinera, men vi ber er kontakta er närmsta mottagning för frågor gällande detta.
Måste man ta mer än en vaccination?
Svar: För vissa sjukdomar behöver man ta flera doser för att få ett längre skydd. Fråga din närmsta mottagning för vad som gäller för just dig.
Behöver jag börja om min vaccination?
Svar: En dos räknas oftast som en dos och är sällan onödig. Det finns vaccinationer som kräver att man börjar om, om det har gått alldeles för lång tid mellan doserna. Fråga din närmsta mottagning för vad som gäller för just dina vaccinationer.
Hur noga är det med tidsintervallet mellan vaccin som kräver mer än en dos?
Svar: Det skydd som har skapats av tidigare vaccinationer finns kvar i kroppen. Även om det har gått längre tid mellan doserna går det oftast bra att fortsätta. Med undantag för personer med nedsatt immunförsvar eller som är under särskild pågående behandling
Är det farligt att vaccinera om sig?
Svar: Nej det är inte farligt att vaccinera om sig.
Kan man ta för mycket vaccin?
Svar: Nej det kan man inte. Det finns rekommendationer kring hur många vaccin man ska ta på en och samma gång men det är inte farligt att vaccinera sig flera gånger mot samma sjukdom.
Vilka tider ges telefonrådgivning?
Svar: Vi har inga telefontider, utan vi svarar alltid i mån av tid, och prioriterar kunderna som är på mottagningen.
Kan jag få reserådgivning per telefon?
Svar: Vid reserådgivning rekommenderar vi att man uppsöker närmsta Svea Vaccin för rådgivning på plats.
Kan jag ringa och fråga om mina tidigare vaccinationer?
Svar: På grund av dataskyddsregleringarna enligt GDPR kan vi inte dela med oss personuppgifter via telefon. För att se vilka vaccinationer du har fått hos Svea Vaccin, rekommenderar vi att du laddar ner Svea Vaccins app där du kan få tillgång till denna information efter att du har legitimerat dig.
Skyddar lunginflammationsvaccin mot covid-19?
Nej, vaccinet skyddar ej mot lunginflammationen orsakad av “Corona”. Vaccinet kan skydda dig mot en eventuell sekundär bakteriell pneumokockinfektion.
Vilka är i riskgruppen för lunginflammation?
Jag rekommenderar att gå in på Folkhälsomyndighetens hemsida eller 1177. Det finns olika riskgrupper.
Hjälper pneumokockvaccin mot sekundär lunginflammation?
Ja, om den orsakas av pneumokocker men inte om det är en virusinfektion. Men kom ihåg att inget vaccin ger 100 % skydd.
Vilket av lunginflammationsvaccinen ska jag ta? Vad är skillnaden mellan dem?
Prevenar 13 innehåller 13 stammar, mycket effektivt vaccin mot dessa 13 stammar, skyddar mot bärarskap, bakteriell lunginflammation samt invasiv sjukdom.
Det ger skydd i minst 10 år, har smalare skydd men effektivare vaccin med lång skyddseffekt. Detta ges som förstahandsval till de yngre som vill skydda sig mot bakteriell lunginflammation.
Pneumovax 23 innehåller 23 stammar, skyddar till viss del mot invasiv sjukdom, sämre svar på äldre och de med nedsatt immunförsvar.
Skyddar i ungefär 3-5 år. Rekommenderas endast 1 gång, men kan ges en gång till efter ca 5 år till individer med hög risk för pneumoni. Det är alltså ett bredare vaccin men mindre effektiv skyddseffekt men kortare skydd. Detta ges till 65+ som inte tillhör riskgrupper. Om det är 65+ med minst en annan riskgrupp ger man Prevenar 13 och sedan Pneumovax 23, några månader senare.
Även till de med försvagat immunförsvar rekommenderar vi denna kombo.
Kan jag ta vaccin mot säsongsinfluensan som hjälp mot “corona”viruset?
Det är alltid bra att ta influensavaccin men den har inte effekt på “corona”viruset.
Dock för dig i riskgrupper är det inte nödvändigt att komma in och vaccinera dig bara för att du fått en sms-påminnelse. Det är bättre att vaccinera sig när covid-19 situationen har lugnat sig, eftersom det är en onödig risk att gå ut bland människor. Du behöver inte börja om vaccinationen bara för att det går över sms-påminnelsen ett tag.
Jag har fått sms angående påfyllnad av tidigare vaccinering. När kan jag som senast ta min påfyllnadsdos?
Det beror på vilket vaccin det gäller. När det gäller de flesta vacciner, behöver man dock inte börja om.
Finns det tidsbokning istället för drop-in?
Nej, när det kommer till vaccination är det drop-in som gäller på våra mottagningar. För vissa tjänster erbjuder vi dock bokningsbara tider och hänvisar då till tjänstens egna sida.
Hur går testet till?
Svar: Legitimerad vårdpersonal utför ett kapillärblodprov (stick i fingret med en skonsam, automatisk nål). Sjuksköterskan/läkaren droppar en exakt mängd av din bloddroppe på en liten ruta i testet och därpå tillförs en buffertvätska. Du får gå ut och vänta i 10 min medan bufferten verkar – antingen väntar du på mottagningen eller utomhus om du föredrar det. Därpå kommer personalen ropa fram dig så fort testet är färdigt och hen är tillgänglig för att meddela ditt provsvar. Det går bra att fotografera ditt test men meddela gärna personalen i förväg eftersom du endast får fotografera 10–15 min efter att bufferten tillförts – detta pga. att testsvaret efter mer än 15 min kan bli falskt positivt. Du kommer att få ett enkelt intyg med dig hem som tydligt talar om ditt provsvar samt innehåller mottagningens stämpel för verifiering.
Hur lång tid tar det att testa sig och få svar?
Svar: Det tar ca 5 min att testa sig och därefter dröjer det 10–15 min att få svar. Observera att väntetid på mottagningen kan förekomma då vi enbart erbjuder drop-in.
Kan jag testa mig om jag är sjuk?
Svar: Nej. Är du sjuk ska du följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer. På Svea Vaccin arbetar vi med
hälsovård – inte sjukvård, vilket innebär att vi ej tillåter individer med eventuella symtom på
COVID-19 komma in på våra mottagningar. Detta gäller utan undantag, för att skydda både
personal och övriga kunder mot smitta. Då personer som tillhör riskgrupper ofta vistas i våra
lokaler ber vi alla våra kunder att visa särskild hänsyn och stanna hemma minst 2 dagar efter
symtomfrihet!
Hur gammal behöver man vara för att ta antikroppstestet?
Svar: Vi har en åldersgräns på 18 år.
Vad visar testet?
Svar: Snabbtestet vi erbjuder är ett combo-test som visar förekomst av mätbara nivåer av antikroppar av två sorter – IgM och IgG. Tidiga studier av COVID-19 visar att antikroppssvar blir mätbart tidigast 1–3 veckor efter uppkomst av symtom.
Vid de flesta infektionssjukdomarna innebär en viss nivå av antikroppar sjukdomsskyddande
immunitet och trots att så sannolikt är fallet även för COVID-19 så finns det inga garantier för
att det med detta för människan helt nya viruset fungerar likadant. Dvs. trots positivt testsvar
kan varken vi eller någon annan i dagsläget garantera dig att du är immun.
Är testet godkänt för användning i Sverige?
Svar: Ja, testet är CE-märkt och godkänt för användning i Sverige.
Hur mycket kostar det att testa sig?
Svar: Hos oss på Svea Vaccin kostar det 575kr att testa sig för antikroppar mot COVID-19.
När kan jag träffa personer i riskgrupper?
Svar: Oavsett testsvar är du inte garanterat varken infektions- eller smittfri vad gäller COVID-19.
Folkhälsomyndighetens riktlinjer gäller alltid – oavsett testsvar!
Vad gäller om jag blir sjuk efter att snabbtestet har påvisat att jag har antikroppar?
Svar: Oavsett om du har påvisat antikroppar tidigare är det ingen garanti för att slippa bli sjuk i
COVID-19 eller att du inte kan smitta andra med viruset. Folkhälsomyndighetens riktlinjer
gäller alltid – oavsett testsvar!
Varför måste testet utföras av legitimerad vårdpersonal?
Svar: Snabbtest mot COVID-19 räknas till så kallad in vitro-diagnostik, vilket innebär att testet måste utföras av legitimerad vårdpersonal för att CE-märkningen ska vara giltig. Dessutom lyder infektionen under smittskyddslagen så eventuella positiva testresultat behöver rapporteras in till särskilda smittskyddsenheter av legitimerad vårdpersonal, detta för att COVID-19 anses vara en samhällsfarlig smitta och det därför är viktigt att korrekt statistik kan föras i landet.
Vad betyder sensitivitet och specificitet? Vad gäller för detta test?
Svar: För att enklast förklara begreppen används här ett exempel med sjuka individer. Observera att
detta dock inte är fallet för vår snabbtestning eftersom vi mäter antikroppar, inte virus (dvs.
genomgången och inte nödvändigtvis pågående, infektion). Principen är dock densamma.
Sensitiviteten beskriver testets förmåga att identifiera sjuka individer. Ett test med bra (hög)
sensitivitet missar få sjuka.
Specificiteten beskriver testets förmåga att identifiera friska individer. Ett test med bra (hög)
specificitet sjukförklarar få friska.
Både sensitiviteten samt specificiteten jämförs i förhållande till den metod som anses bäst i
sammanhanget (s.k. ”gyllene standarden”). För antikroppspåvisning mot COVID-19 anses PCR vara den gyllene standarden.
Det snabbtest vi erbjuder på Svea Vaccin anses ha relativt hög sensitivitet samt specificitet på
94.5% respektive 95.7%. Detta innebär att 94.5% av de individer som med PCR påvisas ha
antikroppar kommer påvisas ha antikroppar med vårt snabbtest. Vidare kommer 95.7% av de
som med PCR påvisas inte ha antikroppar även med vårt snabbtest inte påvisas ha antikroppar.
Hur ska mitt testsvar tolkas?
Svar: Då testet mäter två olika sorters antikroppar kan 4 potentiella testsvar erhållas:
1. Negativt för IgM & IgG
Du har inga mätbara antikroppsnivåer av varken IgM eller IgG, dvs. ingen tidigare
infektion med COVID-19 kan påvisas. Detta är dock ingen garanti för att du inte haft
COVID-19 eller att du inte är immun. Det är nämligen välkänt för andra infektioner att
kroppen kan minnas och reagera på en infektion på andra vis än med antikroppssvar.
Testsvaret kan även vara falskt negativt men risken för detta är liten (läs mer under ”Vad
betyder sensitivitet och specificitet?” nedan).
2. Negativt för IgM samt positivt för IgG
Testet har påvisat antikroppar som tyder på en tidigare, sannolikt inte längre pågående
eller smittsam, infektion med COVID-19. Du uppvisar viss immunitet, dock går det inte
i dagsläget att säga till vilken grad denna immunitet skulle påverka en framtida infektion
med COVID-19.
Testsvaret kan även vara falskt positivt men risken för detta är liten (läs mer under ”Vad
betyder sensitivitet och specificitet?” nedan).
3. Positivt för IgM samt negativt för IgG
Testet har påvisat antikroppar som vid andra virussjukdomar ofta tyder på en pågående,
eventuellt smittsam sjukdom. Då det ej finns tillräckliga data från vetenskapliga studier
avseende COVID-19, går det ej att säga om så är fallet vid denna typ av infektion. I den
rådande situationen bör det säkra alltid tas före det osäkra vilket innebär att
självkarantän är att rekommendera vid förekomst av denna typ av antikroppar – detta
trots avsaknad av symtom.
Testsvaret kan även vara falskt positivt men risken för detta är liten (läs mer under ”Vad
betyder sensitivitet och specificitet?” nedan).
4. Positivt för IgM & IgG
Testet har påvisat antikroppar som tyder på en tidigare infektion. Du uppvisar viss
immunitet, dock går det inte i dagsläget att säga till vilken grad denna immunitet skulle
påverka en framtida infektion med COVID-19.
Testet har även påvisat antikroppar som vid andra virussjukdomar ofta tyder på en
pågående, eventuellt smittsam sjukdom. Då det ej finns tillräckliga data från
vetenskapliga studier avseende COVID-19, går det ej att säga om så är fallet vid denna
typ av infektion. I den rådande situationen bör det säkra alltid tas före det osäkra vilket
innebär att självkarantän är att rekommendera vid förekomst av denna typ av
antikroppar – detta trots avsaknad av symtom.
Testsvaret kan även vara falskt positivt men risken för detta är liten (läs mer under ”Vad
betyder sensitivitet och specificitet?” nedan).
Hur kan PCR-test och snabbtest ge olika svar?
Svar: PCR anses vara den känsligaste metoden (s.k. ”gyllene standard”) för att påvisa både virus och antikroppar avseende COVID-19. Detta innebär att testsvaren anses mer pålitliga samt
sannolikt även att lägre nivåer av antikroppar kan upptäckas.
OBS! Se under ”Hur ska mitt testsvar tolkas?” för tolkning av testsvar.
Om du tidigare testat positiv i PCR men nu testar negativ i snabbtest kan detta ha en av följande
förklaringar:
1. Du testade positiv för viruset men antikroppssvaret har inte kommit igång (blivit
mätbart) ännu.
2. Du testade positivt för viruset men har inte producerat några mätbara nivåer av
antikroppar trots genomgången infektion.
3. Du testade positivt för antikroppar men nivåerna är för låga för att påvisas med
snabbtest.
4. Snabbtestsvaret var falskt negativt (risken för detta är dock låg, se ” Vad betyder
sensitivitet och specificitet?”).
5. PCR-svaret var falskt positivt (risken för detta är dock låg, då PCR anses vara en relativt
pålitlig metod).
Om du tidigare testat negativ i PCR men nu testar positiv i snabbtest kan detta ha en av följande förklaringar:
1. Du testade negativt för viruset då virusnivån redan sjunkit pga. tillräckligt utläkt
infektion.
2. Du testade negativt för antikroppar pga. att antikroppsnivån ej hunnit stiga ännu, vilket
den nu vid tiden för snabbtestning har gjort.
3. Snabbtestsvaret var falskt positivt (risken för detta är dock låg, se ” Vad betyder
sensitivitet och specificitet?”).
4. PCR-svaret var falskt negativt (risken för detta är dock låg, då PCR anses vara en relativt
pålitlig metod)
Fick du inte svar på din fråga? Kontakta oss eller besök din närmaste mottagning.