fbpx
Lanseringserbjudande: 15% rabatt på TBE vaccin – 10% rabatt på grundskydd & bältrosvaccin (erbjudandet gäller över hela Sverige fram tills den 28/4).

Vaccination mot Dengue feber

Denguefeber är ett myggburet virus med 4 serotyper och drabbar ca 400 miljoner personer varje år. 1/4 av dessa utvecklar symptom och söker vård. Sjukdomen varierar med individen från asymptomatisk till svåra symptom och t.o.m död. Aedes myggan föredrar att arbeta i mörker, dvs. under kväll och natt, men sticker även dagtid. Viruset förekommer främst i Asien följt av Latinamerika och Afrika.

Kort om sjukdomen

Dengue virus sprids till människor genom bett av en infekterad Aedes art (Ae. aegypti eller Ae. albopictus) mygg. Dessa myggor sprider också Zika, chikungunya och andra virus.

Nästan hälften av världens befolkning, cirka 4 miljarder människor, bor i områden med risk för dengue. Dengue är ofta en ledande orsak till sjukdomar i riskområden.

Cirka 100 miljoner människor blir sjuka av infektion och 40 000 dör av svår dengue.

Dengue orsakas av något av de fyra relaterade virusen: denguevirus 1, 2, 3 och 4.  Av denna anledning kan en person bli smittad med ett denguevirus så många som fyra gånger i sitt liv.

 

Symptom på sjukdomen dengue

Dengue är en självbegränsande febril sjukdom med symtom som sträcker sig från asymptomatisk till svår. Symtom på dengue kan observeras cirka 4-10 dagar efter bett av en infekterad mygga. Vanliga symtom är som influensa, med patienter som upplever:

  • feber
  • huvudvärk
  • Smärta bakom ögonen
  • Muskelsmärta
  • illamående / kräkningar
  • Trötthet

När sjukdomen fortskrider kan patienterna också drabbas av andningssvårigheter, blöda från näsa och tandkött och ha en snabb blodtrycksfall som leder till chock. Om den lämnas obehandlad kan det leda till döden. Tunga fallhantering av dengue i sjukhus har bidragit till att minska dödligheten av fall till mindre än 1% i de flesta drabbade länder.

Dengue ökar i en högre takt än någon annan smittsam sjukdom, med 400% ökning över 13 år (2000–2013). Den årliga förekomsten av dengue beräknas vara i ordningen av 100 miljoner symtomatiska fall per år, med ytterligare ~ 300 miljoner asymptomatiska infektioner. Den största bördan ses i Asien (75 %), följt av Latinamerika och Afrika.

Hur kan man skydda sig?

Det bästa sättet att förhindra infektion är vaccinera sig mot Dengue feber. Man kan också försöka att undvika att bli biten av myggor under dagen. Myggor som vanligtvis överför dengueviruset lever ofta i och runt hemmet och i trädgården. 

Tips är att:

bära kläder som täcker kroppen väl (särskilt ben och fötter);  

hålla myggor utanför huset genom att placera insektsskärmar över dörrar och fönster;  

applicera insektsavvisande medel enligt tillverkarens etikettinstruktioner;  

sova under ett nät, även under dagen; och 

Ta extra försiktighetsåtgärder för att förhindra överföring om en familjemedlem är smittad genom att undvika myggbett. 

Hitta din närmaste mottagning

Vid vaccinering med Dengue feber gäller följande

Kostnad

Antal vaccineringstillfällen

2

Vaccinationsintervall

3mån

Vaccineffekt

80% efter 2 doser

Från

Från 4 år och uppåt

Biverkningar (vanliga)

Ffa lokala biverkningar, feber, muskelvärk, huvudvärk ca 7-10 dagr efter vaccination

Övrigt

Undvik graviditet 4 v. efter vaccination. Skyddseffekt efter dos 1 är 81,2%. Skyddar mot alla fyra typer av Denguefeber.