Alla som har haft vattkoppor kan få bältros. Efter att du blivit frisk från vattkoppor så förvinner aldrig viruset helt ur kroppen. Det betyder att någon med bältros kan smitta personer som aldrig haft vattkoppor, dock inte tvärtom då bältros är en utvecklad from av vattkoppsviruset (varicella zosterviruset). Bältros visar sig i huvudsak i form av obehagliga blåsor på kroppen. Dessa blåsor går över, men kan leda till kroniska smärtor och andra bestående problem.
Oavsett hur frisk du känner dig försämras immunsystemet i takt med att du blir äldre, vilket innebär att risken för bältros ökar, särskilt om du är över 50 år. Hos oss har vi två olika bältrosvaccin:
Det första vaccinet Shingrix är byggt för att skapa ett starkt och långvarigt skydd anpassat för att stärka en åldersrelaterad försämring av immunitet mot bältros. Vaccinet har en mer än 90% skyddseffekt oavsett åldern över 50 år och kan tas från 18 års ålder. För att uppnå ett maximalt skydd krävs två doser och kostnaden ligger på 2 400kr per dos, dvs. 4 800kr för två doser. Vaccinet är ett avdödad vaccin och kan därför ges till alla.
Det andra bältrosvaccinet vi har Zostavax minskar risken att drabbas av bältros med ungefär hälften. Dock så avtar dess effekt över tid och det är ännu inte helt klarlagt hur länge det är effektivt. Vaccinet är kliniskt bevisat att ha effekt när det gäller att minska risken för att drabbas av bältros. Kostnaden för vaccination med detta vaccin ligger på 1 600 kronor. Vaccinet är ett levande vaccin och därför ges det inte till de med lågt immunförsvar.
Vaccination mot bältros har de biverkningar som de flesta vaccinationer som utförs med spruta har – ömhet, rodnad och enklare övergående besvär i stickområdet. Allvarligare biverkningar har iakttagits hos ytterst få personer; såsom akut astma, vissa muskelsmärtor och allergichock. Dessa reaktioner är dock extremt ovanliga och kan inte helt säkert härledas till bältrosvaccinet. För den övervägande majoriteten kommer vaccination mot bältros inte att innebära några större problem.
På vår hälsoblogg kan du läsa medicinskt granskade artiklar med tips och råd om vaccinering.