fbpx
Lanseringserbjudande: 15% rabatt på TBE vaccin – 10% rabatt på grundskydd & bältrosvaccin (erbjudandet gäller över hela Sverige fram tills den 28/4).

Vaccination mot difteri

Difteri är en sjukdom som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige och sjukdomen är därför ovanlig här. Difteri förekommer dock fortfarande i många länder i världen, vilket innebär en risk för spridning till Sverige om vi inte vaccinerar oss. För att smittas krävs nära kontakt med en person som är sjuk eller bär på bakterien. Sjukdomen smittar från person till person, exempelvis genom att man dricker från en flaska som en smittad person druckit ur, eller via luften. Tillsammans med vaccination är bra hygien det bästa skyddet mot difteri. Difteri är fortfarande vanligt i många länder i världen och kan leda till dödlig utgång, speciellt för små barn och personer som är över 40 år. Antalet döda i difteri i världen minskar stadigt, men även utan dödlig utgång så är det en allvarlig sjukdom, speciellt om den lämnas obehandlad.

Uppdatering av difterivaccin

Även om de flesta av oss vaccineras mot difteri när vi är barn, och sjukdomen är väldigt ovanlig här så ska man fylla på sitt grundskydd. Vaccination mot difteri håller nämligen inte i sig för evigt utan har en begränsad livslängd. Det gör att om man reser till ett land där sjukdomen förekommer så behöver man se över sitt skydd – är difterivaccinet fortfarande effektivt, eller behövs en ny spruta? Om det var 20 år senast du vaccinerade dig är det dags att fylla på ditt gryndskydd mot difteri, oavsett om duska ut och resa eller inte. Person födda före 1955 har ett sämdre difteriskydd pga ofullstädig vaccination alt förlust av skydd över tid.

Vilka länder behövs ett difterivaccin till?

Risken är liten vid resa, men alla ska vara fullvaccinerade oavsett resa eller inte.

Mer information om vad som gäller för vaccination vid resor hittar du på annan plats på Svea vaccin.

Hitta din närmaste mottagning

Vid vaccinering mot difteri gäller följande

Kostnad

Antal vaccineringstillfällen

1

Vaccinationsintervall

1 påfyllnadsdos 20 år efter grundimmunisering

Vaccineffekt

Ingår i vaccinationsprogrammet

Ja.

Biverkningar (vanliga)

Ömhet, rodnad i stickområdet

Biverkningar (ovanliga)

Akut astma, vissa muskelsmärtor och allergichock