fbpx
Lanseringserbjudande: 15% rabatt på TBE vaccin – 10% rabatt på grundskydd & bältrosvaccin (erbjudandet gäller över hela Sverige fram tills den 28/4).

Vaccination mot tyfoidfeber

Tyfoidfeber är en smittsam febersjukdom orsakad av bakterien Salmonella typhii. Sjukdomen sprids på fekal-oral väg och kan vara livshotande om man inte får behandling. Tyfoidfeber domineras inledningsvis av hög feber och en låg puls. Ibland får infekterade personer även hosta och blir förvirrade. Små blekröda fläckar på buken är också något som kan framträda.

Under första veckan med tyfoidfeber kan magen vara förstoppad för att under den andra veckan övergå i diarréer. Om sjukdomen inte behandlas finns risk att blödande sår i mag- och tarmkanalen utvecklas och i sin tur orsakar bukhinneinflammation, vilket är livshotande. Tyfoidfeber förekommer mest i Afrika, Sydamerika och Sydostasien och bästa sättet att skydda sig är genom god hygien och vaccination.

När behövs vaccinering mot tyfoidfeber?

Tyfoidfeber sprids vanligen med mat och dryck. Generellt rekommenderas därför vaccination mot tyfoidfeber om man ska umgås med lokalbefolkning i områden i Afrika, Central- och Sydamerika, Oceanien och Sydostasien samt där sjukdomen finns. Vet man med sig att man kommer att äta på enklare matställen i sådana områden rekommenderas starkt vaccinering mot tyfoidfeber. Försiktighetsåtgärder mot tyfoidfeber är de samma som gäller mot bland annat turistdiarré och kolera, varför de bör följas oavsett om man är vaccinerad eller inte. Vaccination mot tyfoid (injektion eller kapslar) kostar 430 kronor.

Har vaccin mot tyfoidfeber några biverkningar?

Det finns två olika typer av tyfoidvaccin. Det ena vaccinet utgörs av en levande bakteriestam, som saknar kapsel och därför inte kan ge sjukdom. Detta vaccin tas som kapslar. Den andra typen av vaccin består av renframställda sockerarter från bakteriens kapsel och injiceras. Detta vaccin ger upphov till skyddande antikroppar i blodet. Vaccination mot tyfoidfeber har liknande biverkningar som de flesta vaccinationer som utförs med spruta har – ömhet, rodnad och enklare kortvariga besvär i stickområdet. Exempel på biverkningar från vaccination mot tyfoidfeber kan i förekommenade fall också vara feber, illamående och huvudvärk. Samtliga besvär brukar gå över inom några dagar.

  • Vad är Tyfoidfeber?
    Tyfoidfeber orsakas av en sort av Salmonella och ger en blodförgiftning med hög feber, illamående och påverkan på mag-tarmsystemet. Det kan behandlas med antibiotika. Två olika vaccin finns beroende på ålder bl.a. 

Hitta din närmaste mottagning

Vid vaccinering med tyfoidfeber gäller följande

Kostnad

Antal vaccineringstillfällen

1

Vaccinationsintervall

Vaccineffekt

3 år

Ingår i vaccinationsprogrammet

Nej.

Biverkningar (vanliga)

Ömhet, rodnad och enklare övergående besvär i stickområdet

Biverkningar (ovanliga)

Akut astma, vissa muskelsmärtor och allergichock.