fbpx

Influensavaccin

Influensa är en virussjukdom som brukar återkomma årligen, det är vanligtvis under vintern som vi i Sverige drabbas. Sjukdomen orsakas av ett virus som har egenheten att mutera väldigt snabbt vilket gör det svårt eller omöjligt att utveckla ett varaktigt influensavaccin. Sjukdomen orsakar en del dödsfall, speciellt bland äldre, gravida, och de som redan lider av olika hälsoproblem, även om de flesta som drabbas i Sverige blir friska.

Se över ditt skydd mot influensa om du ska resa till någon av följande världsdelar

Se våra priser » Läs mer om Influensa

Symtomen inkluderar feber, värk, hosta, röda ögon, huvudvärk och upplevs av de flesta som mycket obehagligt. Influensaepidemier har drabbat världen ett flertal gånger under århundradenas lopp, ibland med mycket allvarliga konsekvenser. Den senaste riktigt allvarliga influensaepidemin i världen inträffade 1968, den så kallade Hongkonginfluensan, vilken orsakade över en miljon dödsfall världen över.

När behövs vaccinering mot influensa?

Vaccination mot influensa rekommenderas den som befinner sig i någon av riskgrupperna (äldre, gravida samt de som lider av kronisk sjukdom som t.ex diabetes eller lungproblem). Då den influensa som kommer till Sverige och Europa i princip varje år varierar så innebär det att influensavaccin sällan skyddar till 100 % och det finns en risk att man drabbas av influensa trots vaccination. Även de som inte befinner sig i någon av riskgrupperna utan helt enkelt vill försöka undvika obehaget med att insjukna i influensa kan vaccinera sig. Kostnaden för att vaccinera sig mot influensa varierar från landsting till landsting, även om det ofta är billigare eller till och med gratis för den som befinner sig i någon av riskgrupperna. Hos Svea Vaccin kostar det 300:-, oavsett riskgrupp eller ej.

Har influensavaccin några biverkningar?

Influensavaccin är ofta baserade på äggprotein, och den som är allergisk mot ägg kan därför få en allergisk reaktion. Den som är allergisk mot ägg bör därför rådfråga en läkare innan vaccinering. Andra möjliga biverkningar är lättare form av influensa som oftast går över efter några dagar.

Sidans innehåll uppdaterades senast 2020-06-24 av Dr Ridha Hadfi

  • Kostnad300
  • Antal vaccineringstillfällen1
  • VaccineringsintervallInför nästa års epidemi
  • Vaccineffekt3-6 månader
  • Ingår i vaccinationsprogrammetNej
  • Biverkningar (vanliga)Ömhet, rodnad och enklare övergående besvär i stickområdet
  • Biverkningar (ovanliga)Akut astma, vissa muskelsmärtor och allergichock