Dukoral - vaccinering mot Kolera & ETEC (turistdiarré)

Turistdiarré är ett samlingsnamn på två olika sjukdomstillstånd orsakade av bakterier, men vars händelseförlopp är mycket likartade och det kan vara svårt att skilja på dem. Det handlar dels om kolera som orsakas av kolerabakterien, och dels om bakterien ETEC (Enterotoxigenic Escherichia coli). Sistnämnda är den vanligaste orsaken till turistdiarré och även om den orsakar ett obehagligt tillstånd, så är den sällan speciellt allvarlig.

För den som är välnärd och frisk i övrigt finns inga större risker för mer än några dagars intensiva toalettbesök. Vaccin mot ETEC är under utveckling, men det finns ännu inget som är helt färdigt, även om det bara är en tidsfråga. Vad gäller kolera så finns det däremot vaccin tillgängligt, som intas oralt och alltså innebär att man slipper sprutor. Den största faran med turistdiarré är normalt uttorkning.

 

Dukoral är framtaget för att skydda mot kolera men då delen av koleratoxinet som binder till tarmslemhinnan liknar ETEC-toxinet, korsreagerar dessa två immunologiskt. Detta gör att ett eventuellt skydd även mot ETEC kan ses vid intag av dukoral. Det eventuella skydd mot ETEC är dock inte lika effektivt som mot Kolera, och håller under en kortare tid. 

När behövs koleravaccin?

Vaccination mot kolera rekommenderas alltid när man besöker länder där sjukdomen är vanlig. Speciellt till resenärer som tänker vistas i landet en längre tid och äta under enklare förhållanden. Även om kolera är relativt ofarligt kan det vara bekvämt att minska risken för att drabbas av turistdiarré genom att ta ett koleravaccin.

 

Hur fungerar Dukoral?

Det vanligaste koleravaccinet är Dukoral som intas oralt, två gånger med minst en veckas mellanrum och minst en vecka före avresa. Dukoral är ett oralt vaccin mot kolera som stimulerar immunförsvaret i tarmen. 

För personer >6 år håller koleraskyddet i två år efter två doser dukoral. Om man önskar boostra skyddet ytterligare två år räcker det att ta en dos om mindre än två år har gått sedan grundimmuniseringen. Om det istället gått mer än två år behöver man börja om med två doser.    

För barn <6 år håller koleraskyddet i 6 månader efter tre doser dukoral. Om man önskar boostra skyddet ytterligare 6 månader räcker det att ta en dos om mindre än 6 månader har gått sedan grundimmuniseringen. Om det istället gått mer än 6 månader behöver man börja om med tre doser. 

För ETEC gäller två doser dukoral för både barn (>2 år) och vuxna. Detta skyddet håller i sex månader. Om man önskar boostra skyddet kan man göra det inom fem år från grundimmunisering. Skyddet håller då återigen i 6 månader.

 

Har vaccin mot kolera några biverkningar?

Biverkningar från koleravaccin är ovanligt och om det förekommer så är det oftast i form av en enklare variant på turistdiarré; helt enkelt en liten försmak på vad som skulle varit mycket värre om man struntat i att vaccinera sig. Den diarré och enklare magproblem som man i sällsynta fall kan drabbas av försvinner på några dagar. Allvarligare reaktioner än så är extremt ovanliga.

För dig som ska tillreda Dukoral

Sidans innehåll uppdaterades senast 2019-05-09 av Dr Ridha Hadfi

 • Hur länge skyddar koleravaccin?
  Vaccinet skyddar mot Kolera i 2 år. Vaccinet kan också skydda mot en typ av turistdiarré även om det inte finns tillräckligt med studier för godkännande i Sverige. 
 • Är kolera ett virus?
  Nej. Kolera är en bakterie där vissa sorter utsöndrar ett gift som orsakar sjukdomen Kolera. 

 • Hitta din närmaste mottagning

  Dukoral - vaccinering mot Kolera & ETEC (turistdiarré)

  Kostnad

  Antal vaccineringstillfällen

  2

  Vaccinationsintervall

  2 orala doser à 3 ml per dos helst med 1 veckas intervall mellan dos 1 och 2.

  Vaccineffekt

  6-24 månader

  Ingår i vaccinationsprogrammet

  Nej.

  Biverkningar (vanliga)

  Ibland lätt magknip och lösare avföring (av bikarbonatet).

  Biverkningar (ovanliga)