Gula febern är en virussjukdom som främst förekommer i mellersta Afrika, norra Sydamerika och Centralamerika. Det är en mycket allvarlig sjukdom som varje år kräver tiotusentals liv; symptomen inkluderar feber, illamående, smärta i kroppen och skador på levern. Dessa leverskador uppträder i sjukdomens slutfas och gör att huden får ett gulaktigt utseende, därav namnet ”gula febern”. Sjukdomen är ytterst farlig, och även bland de som får behandling mot den är dödligheten hög.
Enligt Världshälsoorganisationen så insjuknar varje år runt 200 000 personer i gula febern, varav runt 30 000 dör. Det finns dock gula febern-vaccin att tillgå, och vaccinering av befolkning i de påverkade områdena ökar stadigt. Men då smittan sprids via och mellan myggor, och även kan infektera apor, så kommer det att bli svårt eller omöjligt att helt få sjukdomen under kontroll.
Vaccination mot gula febern rekommenderas starkt för den som ska resa till ett land där sjukdomen förekommer; vilket i stort sett endast är vissa länder i Sydamerika och Afrika. Sjukdomen är en av de allvarligare som man kan drabbas av som turist och flera länder kräver också intyg på vaccination för att man ska kunna få resa in i landet. Andra länder där sjukdomen inte finns kan också kräva intyg om vaccination för att bevilja inresetillstånd om man tidigare har besökt ett land där sjukdomen förekommer. Den som har nedsatt immunförsvar eller är gravid ska inte vaccineras, då det finns risk för komplikationer.
Förutom svullnad och rodnader vid injektionsstället, som går över på några dagar så är allvarliga biverkningar sällsynta, men kan förekomma i enstaka fall. Det rör sig då om allvarlig allergisk reaktion eller i värsta fall att den vaccinerade utvecklar en form av gula febern. Men detta är extremt ovanligt, och fördelarna med vaccination vid resa till riskområden överväger med råge.
På vår hälsoblogg kan du läsa medicinskt granskade artiklar med tips och råd om vaccinering.