Vaccinering mot HPV- humant papillomvirus

Humant papillomvirus (HPV) är ett virus som bland annat kan orsaka livmoderhalscancer. Livmoderhalscancer är normalt inte en dödlig cancerform i Sverige idag utan kan behandlas, och ungefär tre fjärdedelar av de som drabbas blir återställda.

När behövs vaccinering mot HPV-humant papillomvirus?

HPV-vaccin är något som de flesta kan ha nytta av, speciellt de som är sexuellt aktiva. Vaccinet heter Gardasil och kan ge skydd mot livmoderhalscancer men även kondylom; som är en obehaglig men i stort sett ofarlig sjukdom. HPV-vaccin har ingen effekt om den som vaccineras redan bär på viruset. Det gör att det är en mycket bra idé att vaccinera sig så tidigt som möjligt. Flera landsting erbjuder gratis vaccination mot HPV för unga flickor, nu även pojkar! Risken att drabbas av livmoderhalscancer minskar med runt 70 % efter vaccinering.

Har vaccin mot HPV några biverkningar?

Övergående irritation och svullnad där sprutan tagits är den vanligaste biverkningen; någonting som går över på några dagar. Andra övergående biverkningar är trötthet, illamående och värk, även om det är mer ovanligt och även det övergående. Allergiska reaktioner mot vaccinet är mycket ovanligt. Om något sådant sker efter första dosen bör behandlingen (på vanligtvis tre doser totalt) avbrytas.

Sidans innehåll uppdaterades senast 2019-10-07 av Dr Ridha Hadfi

  • KostnadGardasil 4: 1380:- / Gardasil 9: 1800:-
  • Antal vaccineringstillfällen1-3
  • VaccineringsintervallTre doser á 0,5 ml im med 2 mån intervall mellan dos 1 och 2 och 4 månader mellan dos 2 och 3. Alla tre doser bör helst ges inom en 1- årsperiod). Alla i åldern 9-13 år (9-14 år för Gardasil 9) kan ges två doser med 6 mån interval
  • VaccineffektEj känt
  • Ingår i vaccinationsprogrammetJa
  • Biverkningar (vanliga)Ömhet, rodnad och enklare övergående besvär i stickområdet
  • Biverkningar (ovanliga)Akut astma, vissa muskelsmärtor och allergichock