- Våra mottagningar
Halland
Jönköping
Jämtland
Kronoberg
Norrbotten
Södermanland
Värmland
Västernorrland
Västmanland
Örebro
Östergötland
- Inför resan
- Vaccin & tjänster
- Inför ditt besök
- Kontakta oss
Hepatit B är en virussjukdom som är besläktad med hepatit A, men med ett antal viktiga skillnader. För det första så smittar det inte lika lätt som hepatit A, utan hepatit B smittar endast via blod och kroppsvätskor. De vanligaste sätten att smittas är genom sexuellt umgänge eller genom att använda en spruta som en smittad person tidigare använt, och som inte blivit tillräckligt väl desinficerad.
Symptomen för hepatit B liknar de för hepatit A, med värk, feber, huvudvärk, illamående och hud som i ett sista skede blir gulaktig. Liksom för hepatit A så är hepatit B oftast mer jobbig än farlig och de flesta som drabbas av den får inga bestående men i vissa fall kan sjukdomen bli kronisk. Det finns hepatit B-vaccin tillgängligt numera.
Hepatit B är ovanligt i Sverige men vanligt förekommande i flera länder världen över, speciellt i Asien, Afrika och Sydamerika. Den som ska besöka länder i dessa områden kan därför behöva vaccinera sig mot hepatit B. Närmare information om vad som gäller i olika länder finns på annan plats på vår sajt. Det är också vanligt med kombinerad vaccination mot hepatit A och B, då det nästan alltid är vanligt med hepatit A om det är det med hepatit B. De båda sjukdomarna orsakas ju av virus som är mycket närbesläktade.
Svullnad och irritation runt nålsticksområdet är den vanligaste biverkningen, något som går över på några dagar. Övergående feber och huvudvärk är mer sällsynta biverkningar, som även de är övergående. Allvarligare allergiska reaktioner på vaccin mot hepatit B drabbar färre än en på miljonen.
Sidans innehåll uppdaterades senast 2020-06-24 av Dr Ridha Hadfi
Hur kan man bli smittad av Hepatit B?Hepatit B är en blodsmitta som kan smitta via blod, verktyg vid tatueringar eller manikyr, pedikyr smittade blodprodukter i länder där vården är dåligt utvecklad. Finns det behandling mot Hep. B?Normalt läker sjukdomen ut själv utan behandling, men kan bli kronisk. Kronisk Hep. B finns behandlingsmöjligheter för att skydda mot komplikationerna som skrumplever, levercancer t.ex. Hur märker man att man har Hepatit B?En del märker inte infektionen andra får aptitlöshet, trötthet och blir gula i huden.
På vår hälsoblogg kan du läsa medicinskt granskade artiklar med tips och råd om vaccinering.
Svea Vaccin finns på 20 orter i landet och erbjuder smidig, snabb och säker vaccinering för vuxna och barn. Välkommen in på drop-in!