svea vaccin barn vaccin

Vaccin ges till barn i Sverige vid bestämda åldrar enligt det allmänna vaccinationsprogrammet. Här kan du läsa om vid vilka åldrar man ger vaccin. 

Vid vilka åldrar får man vaccin?

Barn i Sverige erbjuds vaccin enligt det allmänna vaccinationsprogrammet. Vilka sjukdomar man vaccineras mot har varierat genom åren, men idag är det tolv sjukdomar. Flera av vaccinen måste tas i flera doser och med rätt mellanrum för att de ska få önskad effekt, och därför är åldrarna vid vilka vaccinerna ges noggrant definierade.

Barn i Sverige är i regel färdig vaccinerade när de går ut grundskolan, men vaccinationsskyddet räcker i de flesta fall inte livet ut, utan man bör fylla på sitt grundskydd i vuxen ålder. Detta görs vanligen i samband med utlandsresor.

Vaccin mot rotavirus vid sex veckors ålder

Det första vaccinet som ges är mot rotavirus, och det ges till spädbarn redan vid sex veckors ålder. Vaccinet ges för att barnen ska slippa få en rotavirusinfektion, som kan leda till kraftig diarré och kräkningar.

Vaccinationen sker i tre doser, efter den första dosen vid sex veckor ger man påfyllnadsdoser vid tre och fem månaders ålder.

Kombinationsvaccin mot flera sjukdomar

Många sjukdomar ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet, och för att minska antalet sprutor som behöver ges till barnen samlar man vaccinen i kombinationsvaccin som skyddar mot flera sjukdomar samtidigt. Vid 3, 5 och 12 månader ges ett kombinationsvaccin som skyddar mot sammanlagt sex sjukdomar: difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Hib och hepatit B. En påfyllnadsdos med kombinationsvaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta och polio ges sedan det år barnet fyller 5 år.

Vid 18 månader ges också en första dos av kombinationsvaccin mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR) som sedan fylls på när barnet går i första eller andra klass i grundskolan. 

Vaccin i skolåldern

De barn som går i femte klass erbjuds vaccin mot humant papillomvirus (HPV). HPV är en sexuellt överförbar infektion som kan orsaka cancer i könsorganen och i svalget hos både män och kvinnor. Vaccinet gavs tidigare endast till flickor för att skydda mot livmoderhalscancer, men ges från och med 2020 även till pojkar. Vaccin mot HPV ges i två doser, båda när barnen går i femte klass. 

I årskurs 8 eller 9 får barnen sin sista dos vaccin mot difteri, stelkramp och kikhosta, och därmed har de fått alla vaccindoser enligt det allmänna vaccinationsprogrammet. Det är dock viktigt att tänka på att flera av vaccinerna inte ger ett livslångt skydd, utan behöver fyllas på i vuxen ålder. Det är vanligt att detta görs i samband med resor när man ändå ger resevaccin.

Inlägg reviderad av Kristina Nettelbladt Leg SSK, Svea Vaccin

Fler artiklar

Midsommaröppet på Svea Vaccin

Midsommar på Svea Vaccin Nu är både värmen och solen äntligen kommen och med det även Midsommar! Här på Svea Vaccin påverkar det våra öppettider

NIPT – Vad är det?

Vad är NIPT? Det blir allt vanligare att under graviditeten ta screening-prover på ens foster. Detta för att så tidigt som möjligt upptäcka avvikande attributet

gratis HPV sveavaccin

Gratis HPV-vaccin Region STHLM

Kampanj: Gratis HPV-vaccin för kvinnor födda 1994-1999 i Stockholm Alla kvinnor i Region Stockholm födda 1994–1999 erbjuds nu gratis vaccination mot HPV under 2023. Det

Svea Vaccin finns på 20 orter i landet och erbjuder smidig, snabb och säker vaccinering för vuxna och barn. Välkommen in på drop-in!

Nyhetsbrev