fbpx
Lanseringserbjudande: 15% rabatt på TBE vaccin – 10% rabatt på grundskydd & bältrosvaccin (erbjudandet gäller över hela Sverige fram tills den 28/4).

Hepatit A & B – bra att veta

Vi blir allt fler som planerar resor och med det även vaccinering. För vissa rekommenderade vaccin bör man vara ute i lite extra god tid för att säkerställa önskat skydd innan avresa. Hepatit A och B är ett exempel på sjukdomar vars vaccin kräver lite framförhållning. Dessa sjukdomar förekommer främst i Asien, Afrika, och Sydamerika, men även vissa länder i Europa är riskzoner för sjukdomarna.

Hepatit A är en virussjukdom som påverkar levern. Hepatit A sprids främst via mat och dryck.

Hepatit B smittar endast via blod och kroppsvätskor. De vanligaste sätten att smittas är genom sexuellt umgänge eller genom att använda en spruta som en smittad person tidigare använt, och som inte blivit tillräckligt väl desinficerad.

Symptomen för Hepatit A och B är relativt lika, med värk, feber, huvudvärk, illamående och hud som i ett sista skede blir gulaktig. De flesta som drabbas av den får inga bestående symptom men i vissa fall av Hepatit B kan sjukdomen bli kronisk. I de fall som sjukdomen utvecklas till kronisk (cirka 1 fall av 20) smittar man hela livet och riskerar allvarliga leverskador.

Det finns idag vaccin mot Hepatit A och B. Vaccinet Twinrix ges i totalt tre doser. De två första doserna tas med en månads intervall. Man får inte något skydd av den första dosen. Efter den andra dosen är man fullt skyddad mot hepatit A och B i cirka ett år. Mellan 5 till 12 månader efter den andra dosen tar man därefter den tredje dosen som sedan ger livslångt skydd mot hepatit B och skydd i 30-40 år mot hepatit A. Schemat är detsamma oavsett ålder.

Vill man enbart skydda sig mot Hepatit A erbjuder vi vaccinet Vaqta, som ges i två doser med minst sex månaders intervall. Till skillnad från Twinrix skyddar vaccinet efter första dosen och kan därför tas med något mindre framförhållning. Detta kan bland annat vara önskvärt för barn födda 2013 och framåt. Sedan 2013 vaccineras alla barn mot Hepatit B som del av barnvaccinationsprogrammet, och bör därför enbart vaccineras mot Hepatit A vid avresa till riskområden.

Vaccin mot hepatit B ges i tre doser med samma intervall som Twinrix oavsett ålder.

Mer från nyhetsbloggen

Nyheter

Säsongsinfluensan 2020

OBS! P.g.a. hög efterfrågan har många mottagningar tillfälligt slut på influensavaccin. Kolla respektive mottagningssida och kontakta mottagningen direkt för att vara säker på att vi

Läs mer