fbpx

Hepatit A & B – bra att veta

Vi blir allt fler som planerar resor och med det även vaccinering. För vissa rekommenderade vaccin bör man vara ute i lite extra god tid för att säkerställa önskat skydd innan avresa. Hepatit A och B är ett exempel på sjukdomar vars vaccin kräver lite framförhållning. Dessa sjukdomar förekommer främst i Asien, Afrika, och Sydamerika, men även vissa länder i Europa är riskzoner för sjukdomarna.

Hepatit A är en virussjukdom som påverkar levern. Hepatit A sprids främst via mat och dryck.

Hepatit B smittar endast via blod och kroppsvätskor. De vanligaste sätten att smittas är genom sexuellt umgänge eller genom att använda en spruta som en smittad person tidigare använt, och som inte blivit tillräckligt väl desinficerad.

Symptomen för Hepatit A och B är relativt lika, med värk, feber, huvudvärk, illamående och hud som i ett sista skede blir gulaktig. De flesta som drabbas av den får inga bestående symptom men i vissa fall av Hepatit B kan sjukdomen bli kronisk. I de fall som sjukdomen utvecklas till kronisk (cirka 1 fall av 20) smittar man hela livet och riskerar allvarliga leverskador.

Det finns idag vaccin mot Hepatit A och B. Vaccinet Twinrix ges i totalt tre doser. De två första doserna tas med en månads intervall. Man får inte något skydd av den första dosen. Efter den andra dosen är man fullt skyddad mot hepatit A och B i cirka ett år. Mellan 5 till 12 månader efter den andra dosen tar man därefter den tredje dosen som sedan ger livslångt skydd mot hepatit B och skydd i 30-40 år mot hepatit A. Schemat är detsamma oavsett ålder.

Vill man enbart skydda sig mot Hepatit A erbjuder vi vaccinet Vaqta, som ges i två doser med minst sex månaders intervall. Till skillnad från Twinrix skyddar vaccinet efter första dosen och kan därför tas med något mindre framförhållning. Detta kan bland annat vara önskvärt för barn födda 2013 och framåt. Sedan 2013 vaccineras alla barn mot Hepatit B som del av barnvaccinationsprogrammet, och bör därför enbart vaccineras mot Hepatit A vid avresa till riskområden.

Vaccin mot hepatit B ges i tre doser med samma intervall som Twinrix oavsett ålder.

Mer från nyhetsbloggen

Nyheter

Ladda ner Svea Vaccins app

Finns tillgänglig för iOS & Android Ladda ner här Samla dina vaccinationer. Håll dig & din familj uppdaterad med Svea Vaccins app – enkelt och

Läs mer
Nyheter

Nya priser på covid-19 test!

Fr.o.m. måndag 16/8 kommer nya priser på covid-19 test: Ordinarie PCR, PCR express, antigen– samt antikroppstest. Priserna kan variera beroende på stad, kolla noga igenom

Läs mer
Hälsoblogg

Vaccin och immunitet

Vaccinering är ett sätt att göra människor immuna mot sjukdomar som orsakas av virus, bakterier eller andra mikroorganismer. Det fungerar genom att man utsätter kroppen

Läs mer