Vaccin mot denguefeber – så funkar det

Denguefebern förekommer i stora delar av Asien, men finns även i Afrika och Latinamerika. Förekomsten ökar i en högre takt än någon annan smittsam sjukdom, med 400% ökning över 13 år (2000–2013). Dengue virus sprids till människor genom bett av en infekterad Aedes art-mygga. Dengue är ofta en ledande orsak till sjukdomar i riskområden. Cirka 100 miljoner människor blir sjuka av infektion – och 40 000 dör av svår dengue.

Det går idag att vaccinera sig mot dengue. Qdenga är ett vaccin som erbjuds på våra mottagningar och skyddar mot alla fyra typer av denguefeber. Efter två doser har man ett genomsnittligt skydd på 80%. Som vaccinerad minskar även risken bli sjukhusinlagd på grund av dengue med 90%. Alla äventyrliga resenärer till riskområden som önskar skydda sig mot Denguefeber är välkomna in på någon av våra mottagningar runt om i landet!

Fler artiklar

Vaccin mot lunginflammation – så går det till

Vaccin mot lunginflammation – bra att veta Pneumokocker är den vanligaste orsaken till bakteriella luftvägsinfektioner som lunginflammation, öroninflammation och bihåleinflammation. Infektionen är vanligast hos barn

Hepatit A & B – bra att veta

Hepatit A & B – bra att veta Vi blir allt fler som planerar resor och med det även vaccinering. För vissa rekommenderade vaccin bör

Svea Vaccin finns på 20 orter i landet och erbjuder smidig, snabb och säker vaccinering för vuxna och barn. Välkommen in på drop-in!

Nyhetsbrev