fbpx
Lanseringserbjudande: 15% rabatt på TBE vaccin – 10% rabatt på grundskydd & bältrosvaccin (erbjudandet gäller över hela Sverige fram tills den 28/4).

De allra flesta vaccin är flytande och ges genom injektion med spruta på en vaccinationsmottagning. Men det finns också vaccin som tas via munnen antingen som kapslar, tabletter, droppar eller en vätska som tillsammans med ett pulver blandas i vatten.

Vaccin som kan sväljas har många fördelar. De ställer inte lika höga krav på transporterna, de är enklare att distribuera (den som vill vaccinera sig kan hämta ut vaccinet på recept) och de innebär dessutom en betydligt högre chans att lyckas ge vaccin till människor i fattigare länder där klimat och brist på vatten gör “vanlig” vaccinering svårt.

Än så länge finns ganska få vaccin i tablettform på marknaden, men forskning pågår för att fler vaccin ska kunna tas fram under de närmaste åren.

Vaccin mot tyfoidfeber

Tyfoidfeber är en väldigt smittsam sjukdom som fortfarande kan drabba resenärer till de flesta världsdelar, men framför allt Afrika, Sydamerika och Sydostasien. Den kännetecknas av hög feber, låg puls och i vissa fall även hosta. Sjukdomen kan också ge upphov till både förstoppning och diarré.

Om du ska tillbringa en längre tid i ett land där tyfoidfeber finns, och särskilt om du vet att du kommer att umgås mycket med lokalbefolkningen, äta på enklare restauranger och så vidare så rekommenderas att du vaccinerar dig mot tyfoidfeber.

Vaccin mot tyfoidfeber finns både som kapsel och injektion. De tre kapslarna tas varannan dag med början tre veckor innan avresan. Du bör inte ta vaccin mot tyfoidfeber om du är gravid eller har nedsatt immunförsvar.

Allergivaccin i tablettform

De senaste åren har så kallade allergivaccin dykt upp på marknaden. Vaccinen tas som tabletter och här talar vi om en lång vaccinationsperiod, tre år, då immunförsvaret långsamt programmeras om tills kroppen inte längre reagerar på ämnet. Det första vaccinet som kom hjälper mot gräspollenallergi, och numera finns också liknande vaccin i tablettform mot björkpollenallergi och allergi mot kvalster.

Trots att dessa allergivaccin faktiskt visat sig ge ett väldigt bra skydd mot allergier så är det än så länge ganska få personer som fått vaccinen utskrivna, något som med stor sannolikhet kommer att ändras de närmaste åren.

Drickbart vaccin mot kolera

Ett annat område där man har som mål att få fram tabletter är vaccin mot kolera. Idag finns koleravaccin i vätskeform, som man blandar med vatten och ett bruspulver som innehåller bikarbonat för att skydda vaccinet mot magsyra. Vaccinet tas i två omgångar med den andra dosen senast en vecka före avresa.</p

Att vaccinera sig mot kolera med Dukoral, som vaccinet heter, rekommenderas till alla som ska resa till ett land där kolera förekommer. Ett vaccin i tablettform skulle ytterligare underlätta för alla som vill vaccinera sig mot kolera, särskilt för befolkningen i länder där det är lätt att bli smittad, och därför pågår mycket forskning på området.

Senast uppdaterad: 12 november 2020
Granskare: Dr. Maria Dahlqvist, Medicinsk granskare

Mer från nyhetsbloggen

Nyheter

Avvikande öppettider

Våra öppettider landet runt under Julen är följande: 24/12 Julafton: stängt26/12 Annandag jul: stängt31/12 Nyårsafton: stängt6/1 Trettondagen: stängt

Läs mer
Heptatit C
Hälsoblogg

Hur smittar hepatit C?

Hepatit C är en inflammation i levern. Sjukdomen är nära besläktad med hepatit A och B, men mindre smittsam. Här beskriver vi hur hepatit C

Läs mer