Turistdiarré är ett samlingsnamn på två olika sjukdomstillstånd orsakade av bakterier, men vars händelseförlopp är mycket likartade och det kan vara svårt att skilja på dem. Det handlar dels om kolera som orsakas av kolerabakterien, och dels om bakterien ETEC (Enterotoxigenic Escherichia coli). Sistnämnda är den vanligaste orsaken till turistdiarré och även om den orsakar ett obehagligt tillstånd, så är den sällan speciellt allvarlig.
För den som är välnärd och frisk i övrigt finns inga större risker för mer än några dagars intensiva toalettbesök. Vaccin mot ETEC är under utveckling, men det finns ännu inget som är helt färdigt, även om det bara är en tidsfråga. Vad gäller kolera så finns det däremot vaccin tillgängligt, som intas oralt och alltså innebär att man slipper sprutor. Den största faran med turistdiarré är normalt uttorkning.
Då kolera är så relativt ofarligt som det är så rekommenderas i allmänhet inte vaccination mot kolera när man besöker länder där sjukdomen är vanlig. Undantag är då resenärer som tänker vistas i landet en längre tid och äta under enklare förhållanden. Men även om det inte rekommenderas så kan det vara bekvämt att minska risken för att drabbas av turistdiarré genom att ta ett koleravaccin.
Det vanligaste koleravaccinet är Dukoral som intas oralt, två gånger med minst en veckas mellanrum och minst en vecka före avresa. Dukoral är ett oralt vaccin mot kolera som stimulerar immunförsvaret i tarmen. Dukoralvaccin har relativt kort skyddstid, och dessa två doser ger fullgott skydd i ett halvår; sedan behöver man ta en ny dos för att återaktivera skyddet. Dukoral vaccin skyddar vuxna och barn från 2 års ålder mot kolera.
Biverkningar från koleravaccin är ovanligt och om det förekommer så är det oftast i form av en enklare variant på turistdiarré; helt enkelt en liten försmak på vad som skulle varit mycket värre om man struntat i att vaccinera sig. Den diarré och enklare magproblem som man i sällsynta fall kan drabbas av försvinner på några dagar. Allvarligare reaktioner än så är extremt ovanliga.
Sidans innehåll uppdaterades senast 2019-05-09 av Dr Ridha Hadfi
300/dos
2 orala doser à 3 ml per dos helst med 1 veckas intervall mellan dos 1 och 2.
6-24 månader
Ibland lätt magknip och lösare avföring (av bikarbonatet).