fbpx

Black Week hos Svea Vaccin – 20 % rabatt på alla vacciner från 25/11 till och med 30/11! Missa inte chansen!

Vaccin

Vacciner kan förhindra smittsamma sjukdomar. Näst efter rent vatten är det vaccinationer som bidrar till folkhälsan i världen. Många allvarliga sjukdomar har förhindrats och försvunnit helt tack vare det nationella vaccinationsprogrammet.

Vaccination

Det finns många frågetecken att reda ut när det gäller vaccinationer även om det hela ändå är rätt så rakt på sak. Man vaccinerar sig mot någonting och så minskas eller elimineras risken att man drabbas av en viss sjukdom eller ett visst symptom. Det som komplicerar det hela är att det finns en stor mängd olika vacciner anpassade till olika sjukdomar och att många av oss fått olika vaccineringar som barn. Det kan ibland vara svårt att hålla reda på – är jag vaccinerad mot den eller den sjukdomen? – eftersom vi var så små när det skedde. Risken att drabbas av en sjukdom varierar också stort, och det är inte alltid bäst att vaccinera sig mot ”allting”, även om det är bra att vara på den säkra sidan.

 

Så fungerar vaccinering

Vacciner fungerar som så att de stimulerar kroppens immunförsvar mot en viss sjukdom – det man vanligen tänker på är nog virussjukdomar, men det finns också vaccin mot sjukdomar orsakade av parasiter, bakterier och annat. Lite förenklat kan sägas att ett vaccin utsätter kroppen för en mild version av sjukdomen, som immunförsvaret i de flesta fall lätt övervinner. Efter det är man så har man stärkt skydd mot den ”riktiga” versionen av sjukdomen. Vaccinering innebär sällan 100 % skydd, men nära. Vaccination skyddar inte alltid livet ut vilket gör det viktigt att kontrollera hur länge sedan det var man vaccinerade sig och hur pass länge ett visst vaccin är aktivt.

 

Olika vaccination

I Sverige finns ett frivilligt vaccinationsprogram (som alla bör delta i). Programmet innefattar vaccination mot 9 olika sjukdomar: difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Hib-infektion, pneumokockinfektion, mässling, påssjuka och röda hund, samt för flickor även HPV. Det bör också påpekas att även om den som är vaccinerad inte får sjukdomen, så kan de fortfarande bära på den. Av den anledningen är det viktigt att i princip alla barn vaccineras, för att förr vanliga och ofta dödliga sjukdomar i Sverige inte ska kunna komma tillbaka.

Det finns även vaccination tillgänglig mot en stor mängd andra sjukdomar som är mycket ovanliga eller inte ens existerar i Sverige – vaccinering mot hepatit A och ibland även B är känt för de flesta svenskar som turistat utanför Västeuropa, och ibland även saker som tyfoid, gula febern, TBE, rabies och flera andra.