fbpx

Allt du behöver veta om vaccin mot humant papillomvirus (HPV)

Humant papillomvirus, förkortat HPV, är den enskilt största orsaken till livmoderhalscancer hos kvinnor men även till andra typer av cancer hos både män och kvinnor. HPV är ett vårtvirus som förekommer i många varianter. Forskare har kunnat identifiera mer än 200 olika typer av HPV, men det är endast 13 typer som man vet kan orsaka cancer. Andra typer av HPV orsakar vårtor på händer och fötter och på könsorganen (kondylom), men de flesta HPV-typer ger inga symtom alls.

Vaccin mot HPV

<p>Det finns olika vaccin mot HPV som skyddar mot olika typer av viruset, men det de har gemensamt är att de alla skyddar mot HPV typ 16 och typ 18, som är de två virus som är vanligast förekommande.

<p>Sedan några år ingår vaccinering mot HPV för flickor i det allmänna vaccinationsprogrammet, och vaccinationerna sker i årskurs 5. Sedan hösten 2020 erbjuds även pojkar vaccinet, eftersom även de kan drabbas av cancersjukdomar till följd av HPV. Att vaccinera flickor mot HPV har fått ner fallen av livmoderhalscancer hos kvinnor i vuxen ålder med 70% och är en både medicinskt framgångsrik och kostnadseffektiv åtgärd

Är man helt skyddad mot cancer efter vaccinering mot HPV?

De vaccin mot HPV som ges idag skyddar alla mot typerna 16 och 18, vilka är de två typer som är absolut vanligast förekommande. Det finns dock andra typer av HPV som vaccinen inte skyddar mot, men som också kan ge upphov till cancer. Därför är det viktigt att man även går på cellprovskontroll när man blir kallad. Då kan cellförändringar upptäckas och avlägsnas innan de utvecklats till cancer.

Kan man vaccinera sig som vuxen?

Anledningen till att man vaccinerar så tidigt mot HPV är att vaccinen ger bäst skydd i ung ålder och helst innan man gjort sin sexuella debut. Det går dock även att vaccinera sig som vuxen, men man får bekosta vaccinationen själv.

Vilka biverkningar finns?

HPV-vaccin har inga kända allvarliga biverkningar, men som med alla vaccin kan man huden bli röd och svullen direkt efter injektionstillfället, och i sällsynta fall kan man få feber och ont i huvudet.

Inlägg reviderad av Somayeh Satarvandi. Leg SSK, Svea Vaccin

Mer från nyhetsbloggen

Blogg2023

Midsommaröppet på Svea Vaccin

Midsommar på Svea Vaccin Nu är både värmen och solen äntligen kommen och med det även Midsommar! Här på Svea Vaccin påverkar det våra öppettider

Läs mer