FHM har de senaste åren noterat ett stigande antal fall av den fästingburna sjukdomen TBE i Sverige. Störst risk att drabbas finns i Stockholms skärgård.
Fästingburen hjärninflammation, är en ganska välkänd sjukdom eftersom den emellanåt kan få drastiska följder, och detta till följd av ett litet fästingbett. Fästingar kan bära på många sjukdomar, men TBE är – tillsammans med Borrelia – den mest kända och definitivt den som kan få svårast konsekvenser.
Stockholms skärgård är den plats i landet där det finns flest fästingar och det är också ett område där vi sett fler och fler fall av TBE de senaste åren. Även om långt ifrån alla fästingar bär på sjukdomen och att det dessutom inte är säkert att du drabbas allvarligt om du får TBE, så är vaccinering mot TBE i princip ett måste om du vill känna dig säker i skärgården under sommarhalvåret.
TBE är en allvarlig sjukdom
TBE ger i första hand feber och svår huvudvärk. De första symtomen brukar dyka upp ungefär en till två veckor efter att man blivit fästingbiten. En del som får TBE drabbas även av muskelkramper och partiell förlamning. Det finns ingen behandling för sjukdomen men för de flesta går besvären över av sig själva. Ungefär 30% får dock permanenta besvär som kan innefatta kronisk trötthet, minnes- och koncentrationssvårigheter och även förlamning. Även dödsfall har förekommit.
Även barn kan få TBE. För det mesta är symtomen lindrigare än för vuxna, men även barn kan få permanenta besvär av sjukdomen.
Fler och fler fall av TBE
Folkhälsomyndigheten för statistik över antalet fall av TBE och siffrorna visar tydligt att TBE blir allt vanligare och ökar årligen med ungefär 5%. Varje år drabbas mellan 200 och 400 människor, varav en del får permanenta besvär. 2018 fick 385 personer TBE, och flest fall härrörde sig från fästingbett i Stockholms skärgård.
Trots att fallen blir allt fler är det långt ifrån alla fästingar som bär på TBE-viruset. Man räknar med att högst två procent av fästingarna bär på sjukdomen, och ju snabbare du tar bort fästingen, desto mindre risk är det att du blir smittad. Eftersom viruset finns i fästingens spottkörtlar finns dock risk att drabbas så fort fästingen biter dig.
Varför blir TBE vanligare?
Forskarna vet inte riktigt varför TBE blir vanligare. De varmare vintrarna kan vara en orsak, som skapar ett gynnsamt klimat för fästingar redan tidigt på året. Fästingar är aktiva redan vid temperaturer runt 5-7 grader, så mellan mars och november finns risk att få fästingbett.
Fästingarna blir också allt fler, vilket så klart spelar roll. Och även om de flesta inser nyttan av att vaccinera sig är det många som tycker att det känns dyrt, krångligt och onödigt. Man kanske bara ska hälsa på släkten i skärgården och bedömer risken att drabbas som väldigt liten.
Vaccinera dig mot TBE om du bor i ett riskområde
Om du bor, eller tänkt vistas i ett riskområde för TBE så ska du alltid vaccinera dig och din familj. Vaccin mot TBE ger ett gott skydd och du slipper oroa dig för att du själv eller någon närstående ska drabbas och få permanenta besvär.
Fästingvaccin ska tas vid tre tillfällen, först två gånger med en månads mellanrum och därefter tas en påfyllnadsdos ett år senare. Efter dessa doser har du ett fullgott skydd mot TBE, men du behöver fylla på, först efter tre år och därefter med fem års mellanrum.
Inlägg reviderad av Somayeh Satarvandi. Leg SSK, Svea Vaccin