sveavaccin

Att ta vaccin utomlands fungerar oftast som i Sverige. I vissa länder kan det dock finnas dålig tillgång på vaccin eller vara dyrt att vaccinera sig. 

Ta vaccin utomlands – viktigt att tänka på

Det är alltid bäst att vaccinera dig innan du reser utomlands, om rekommendationerna som finns för landet är att man bör vaccinera sig. Att vaccinera dig på plats kan vara bökigt och definitivt inget som med lätthet hinns med under en kortare vistelse. Om du däremot har bosatt dig utomlands och exempelvis behöver vaccinera dig inför en resa till ett annat land, eller ska vistas i ett område där en viss sjukdom förekommer, så är det bästa att kontakta en vård mottagning i ditt närområde och höra dig för om vad som gäller.

Alla EU-länder har vaccinationsprogram

Inom EU och övriga europeiska länder finns precis som i Sverige allmänna vaccinationsprogram, med skydd mot de vanligaste sjukdomarna som mässling, polio, stelkramp och difteri. I alla europeiska länder är det också lätt att vaccinera sig mot exempelvis säsongs influensa, bakteriell lunginflammation och andra vanliga sjukdomar mot vilka det finns lättillgängliga vaccin.

I resten av världen ser det lite olika ut. Vissa länder har dålig tillgång på vaccin, och det kan också vara väldigt dyrt att vaccinera sig. Har du vänner och familj kvar i Sverige kan det bästa därför vara att skaffa dig vaccinationsskydd medan du är hemma tillfälligt och hälsar på. 

Räkna med att betala för vaccin

De allmänna vaccinationsprogrammen erbjuder barn gratis vaccin, men för vuxna gäller, precis som i Sverige, att man får betala när man vaccinerar sig. Hur subventionerade vaccinerna är varierar och det är inte säkert att du kan vaccinera dig till samma låga pris som i Sverige. Vaccin som i Sverige erbjuds gratis till vissa riskgrupper, framför allt influensavaccin, kan också kosta mycket pengar.

Är du ny i landet och är osäker på hur du ska få fram information kring vaccin är det bästa att vända dig till den Community av svenskar som finns i landet. Där finns mycket kunskap och många goda råd att hämta om hur man lättast klarar livet i det nya hemlandet. Du kan också alltid vända dig till Sveriges ambassad eller konsulat med dina frågor om vaccin utomlands.

Inlägg reviderad av Kristina Nettelbladt Leg SSK, Svea Vaccin

Fler artiklar

Midsommaröppet på Svea Vaccin

Midsommar på Svea Vaccin Nu är både värmen och solen äntligen kommen och med det även Midsommar! Här på Svea Vaccin påverkar det våra öppettider

NIPT – Vad är det?

Vad är NIPT? Det blir allt vanligare att under graviditeten ta screening-prover på ens foster. Detta för att så tidigt som möjligt upptäcka avvikande attributet

gratis HPV sveavaccin

Gratis HPV-vaccin Region STHLM

Kampanj: Gratis HPV-vaccin för kvinnor födda 1994-1999 i Stockholm Alla kvinnor i Region Stockholm födda 1994–1999 erbjuds nu gratis vaccination mot HPV under 2023. Det

Svea Vaccin finns på 20 orter i landet och erbjuder smidig, snabb och säker vaccinering för vuxna och barn. Välkommen in på drop-in!

Nyhetsbrev