fbpx

Vad är NIPT?

Det blir allt vanligare att under graviditeten ta screening-prover på ens foster. Detta för att så tidigt som möjligt upptäcka avvikande attributet hos barnet. Ett av de mest populära testerna kallas för NIPT, Icke-invasiv prenatal testning eller “Non Invasive Prenatal Test”, och är ett ofarligt sätt att analysera om fostret löper en risk för någon av de vanligaste kromosomavvikelserna. Bland de finner vi Trisomi 21 (Downs syndrom), Trisomi 18 (Edwards syndrom), och Trisomi 13 (Pataus syndrom). En NIPT-provtagning kan även visa barnets kön om det utförs efter vecka 16.

Vi utför NIPT-test tidigast i graviditetsvecka 10+0. Testet är helt frivilligt, och skall alltid vara ett aktivt val av föräldrarna med mycket reflektion och omtanke.

NIPT är en modern form av fosterdiagnostik. Vi använder oss av den senaste teknikens NIPT-platform i form av den svenska uppfinningen Vanadis® NIPT. Platformen använder sig inte av PCR för analys, vilket gör processen snabbare, säkrare, och billigare.

Man bör ha en del förkunskaper kring fostret innan NIPT-diagnostiken. Innan testet ska ett ultraljud ha gjorts för att säkerställa fostrets livsduglighet. Därefter ska man även ha bekräftat hur många foster som finns, att det är gammalt nog för analys, och att graviditeten sitter i livmodern och inte i äggstockarna.

NIPT består av ett blodprov i moderns armveck som sedan analyseras på labb. Modern delar blod med fostret, och är vad som möjliggör NIPT-analysen. Beroende på resultatet får du svaret efter cirka 10 arbetsdagar. Vi på Svea Vaccin utför provtagning på utvalda mottagningar, som därefter skickar det vidare till vårat eget labb via BabyScreen för analys. Läs mer om resultat och svarstid på BabyScreens hemsida.

Mer från nyhetsbloggen

Heptatit C
Hälsoblogg

Hur smittar hepatit C?

Hepatit C är en inflammation i levern. Sjukdomen är nära besläktad med hepatit A och B, men mindre smittsam. Här beskriver vi hur hepatit C

Läs mer