Influensa-Svea vaccin

Från början av november varje år kan den som tillhör en riskgrupp vaccinera sig mot säsongs influensa. Då har man sedan ett bra skydd hela vintersäsongen. 

När bör man vaccinera sig mot influensa?

Influensa är en sjukdom som främst utgör en hälsofara för vissa riskgrupper, till exempel äldre. Den som befinner sig i en riskgrupp löper ökad risk att bli allvarligt sjuk och dessutom att drabbas av komplikationer, som exempelvis en bakterieinfektion.

Det finns i huvudsak fyra typer av influensavirus, men bland dessa finns ett stort antal undergrupper, och de virus som för tillfället cirkulerar mest skiljer sig åt från år till år. Därför går det inte att skydda sig mot influensa på samma sätt som man kan skydda sig mot exempelvis mässling eller påssjuka, det vill säga att man vaccineras som barn och sedan är skyddad upp i vuxen ålder. I stället tas nya vaccin fram varje år, som skyddar mot just de virus varianter som för tillfället är vanligast förekommande i samhället.

Det är WHO som varje år tar fram en lista över de fyra virus varianter som vaccinen ska skydda mot. Vaccin som skyddar mot fyra stammar kallas tetravalenta. Vaccinen tar upp till ett halvår att tillverka och brukar finnas tillgängliga från början av november varje år. Det är också då du som tillhör en riskgrupp bör vaccinera dig för att ha ett så gott skydd som möjligt när influensaspridningen sätter igång på allvar senare under vintern. 

Behöver du vaccinera dig?

Så vem tillhör då en riskgrupp? Som vi redan nämnt löper äldre högre risk att drabbas hårt av influensan, och därför brukar man säga att alla över 65 bör vaccinera sig varje höst. Andra man rekommenderar vaccinering är gravida från och med vecka 12 och personer med kraftigt nedsatt immunförsvar till följd av sjukdom eller behandling.

Arbetar man nära personer i riskgrupp bör man också vaccinera sig, eftersom man dels löper högre risk att själv bli sjuk, men främst därför att man riskerar att smitta människor som kan bli allvarligt sjuka. En arbetsgivare kan dock aldrig tvinga en anställd att vaccinera sig.

Om du inte tillhör en riskgrupp – eller arbetar nära människor som gör det – är det mindre viktigt att du vaccinerar dig ur ett samhällsperspektiv. Men du kan självklart göra det ändå för att slippa bli sjuk. 

Vaccinera dig varje höst

Tillhör du en riskgrupp bör du alltså vaccinera dig varje år. Från och med början av november är det möjligt för personer som tillhör en riskgrupp att vaccinera sig. Smittspridningen brukar vara som intensivast från nyår och ett par månader framåt och genom att vaccinera dig ett par månader i förväg så ger du ditt immunförsvar tid att skapa ett starkt skydd med hjälp av vaccinet.

Kombinera med vaccin mot pneumokocker

Bakteriell lunginflammation orsakad av pneumokocker är en av de vanligaste följdsjukdomarna hos människor som blivit sjuka i influensa. Lunginflammation kan vara dödlig för den som har nedsatt immunförsvar, vilket är en av anledningarna till att man rekommenderar en så stor grupp av befolkningen att vaccinera sig mot influensa. 

Det går även att vaccinera sig mot lunginflammation orsakad av pneumokocker, vilket tillsammans med influensavaccin ger dig ett dubbelt skydd mot att bli allvarligt sjuk under influensasäsongen. Besök en av våra mottagningar eller kontakta oss om du vill veta mer!

Inlägg reviderad av Kristina Nettelbladt Leg SSK, Svea Vaccin

Fler artiklar

Midsommaröppet på Svea Vaccin

Midsommar på Svea Vaccin Nu är både värmen och solen äntligen kommen och med det även Midsommar! Här på Svea Vaccin påverkar det våra öppettider

NIPT – Vad är det?

Vad är NIPT? Det blir allt vanligare att under graviditeten ta screening-prover på ens foster. Detta för att så tidigt som möjligt upptäcka avvikande attributet

gratis HPV sveavaccin

Gratis HPV-vaccin Region STHLM

Kampanj: Gratis HPV-vaccin för kvinnor födda 1994-1999 i Stockholm Alla kvinnor i Region Stockholm födda 1994–1999 erbjuds nu gratis vaccination mot HPV under 2023. Det

Svea Vaccin finns på 20 orter i landet och erbjuder smidig, snabb och säker vaccinering för vuxna och barn. Välkommen in på drop-in!

Nyhetsbrev