Kan man vaccinera sig mot lunginflammation?

Lunginflammation är en mycket vanlig sjukdom, bland annat därför att den kan ha så många orsaker. Man kan få lunginflammation av virus och bakterier, men också av andra mikroorganismer och till och med av vissa läkemedel. Lunginflammation var i äldre tider en av de vanligaste dödsorsakerna i världen, men i takt med att sjukvården utvecklats och vi har fått antibiotika att sätta in mot lunginflammation har dödstalen sjunkit. Fortfarande drabbas dock nästan en halv miljard människor världen över av lunginflammation varje år, och ungefär fyra miljoner människor avlider, framför allt i utvecklingsländer.

Det går även att vaccinera sig mot lunginflammation, eller rättare sagt mot en av de vanligaste orsakerna till lunginflammation, nämligen pneumokocker. Pneumokocker är bakterier som finns naturligt i luftvägarna hos både barn och vuxna. Det finns ungefär 95 olika typer av pneumokocker, och vissa av dem kan orsaka infektioner i bland annat lungor, bihålor och öron. Infektioner orsakade av pneumokocker uppkommer mest hos barn och äldre.

Vaccin mot pneumokocker

Det finns två olika vaccin mot pneumokocker på den svenska marknaden. Den ena typen är ett äldre vaccin som skyddar mot 23 olika typer av pneumokocker. Det ges vanligen till äldre i samband med vaccinering mot säsongsinfluensan. Den andra typen är ett modernare vaccin som “bara” skyddar mot 13 olika typer av pneumokocker, men det ger i gengäld ett längre skydd. Detta vaccin ges till barn som en del av det allmänna vaccinationsprogrammet.

Eftersom lunginflammation ofta uppstår i samband med säsongsinfluensan så brukar man rekommendera personer över 65 och andra som tillhör en riskgrupp att vaccinera sig både mot pneumokocker och influensa varje höst. Vaccinerar man sig både mot pneumokocker och influensa så har man upp till 70% bättre chans att slippa bli allvarligt sjuk under influensasäsongen, när risken också är som störst att drabbas av lunginflammation.

Även om de flesta pneumokockinfektioner kan behandlas med antibiotika, så är vaccinering en betydligt bättre lösning. Dels därför att det ger ett skydd mot att över huvud taget bli infekterad, och dels därför att det motverkar uppkomsten av antibiotikaresistenta bakterier, något som redan har skett med vissa typer av pneumokocker.

Vilka biverkningar kan man få av vaccinet?

Som med alla vaccin så kan även vaccin mot pneumokocker ge upphov till biverkningar. För det mesta är de dock av det lindrigare slaget, som ömhet och rodnad där nålen stuckits in. I sällsynta fall kan man också få feber, muskelsmärtor och känna sig illamående, men besvären går oftast över relativt snabbt.

Hjälper inte mot Covid-19

En vanlig fråga i år är om vaccin mot pneumokocker även hjälper mot lunginflammation i samband med Covid-19. Svaret på den frågan är nej, det finns inget som tyder på att något av vaccinen mot pneumokocker skyddar mot lunginflammation vid Covid-19. Det är nämligen själva Coronaviruset som orsakar lunginflammation. Till patienter som behöver sättas i respirator ger man i stället antibiotikakurer för att motverka att lunginflammation uppstår.

Senast uppdaterad: 12 november 2020
Granskare: Dr. Maria Dahlqvist, Medicinsk granskare

Fler artiklar

Avvikande öppettider

Våra öppettider landet runt under Julen är följande: 24/12 Julafton: stängt26/12 Annandag jul: stängt31/12 Nyårsafton: stängt6/1 Trettondagen: stängt

Svea Vaccn

God Jul & Gott nytt år

Vi vill passa på att tacka för i år! Vi på Svea Vaccin önskar alla våra kunder och framtida kunder en fantastisk god jul och

Heptatit C

Hur smittar hepatit C?

Hepatit C är en inflammation i levern. Sjukdomen är nära besläktad med hepatit A och B, men mindre smittsam. Här beskriver vi hur hepatit C

Sveavaccin

Vaccin mot kolera och gula febern

Kan man vaccinera sig mot kolera och gula febern i samband med att man tar andra vaccin, som exempelvis påfyllning av grundskyddet?  Kan vaccin mot

Svea Vaccin finns på 20 orter i landet och erbjuder smidig, snabb och säker vaccinering för vuxna och barn. Välkommen in på drop-in!

Nyhetsbrev